top of page

Sommige lessen zijn tijdloos 

In mijn werkkamer hangt een column van Ben Tiggelaar waarin hij zijn eigen 18 lessen uit 2018 beschrijft. Hij brengt die 18 lessen onder in drie categorieën: reflectie, karakter en verandering. Ze kunnen één op één mee naar dit jaar wat mij betreft. Reflecteer op zaken waarvoor je niet mag weglopen, welke beloftes doe je aan jezelf en aan anderen, en hoe hou je ze vol?

Ruimte

Ik had niet zoveel met 'Er vloeit ook veel goeds uit voort'. "I never promised you a rosegarden", dacht ik dan, mezelf verplaatsend in Moeder Aarde. Ben een redelijke slow starter en heb een helder beeld nodig van Waar leidt het toe?, maar weet van mezelf dat als ik ‘om’ ben, dan ga ik er vol voor. En ook nu; het duurde even en ik had wat zetjes nodig. Toen de kasten eenmaal opgeruimd waren en het eerste virtueel gestuntel achter de rug was, kreeg ik wat ruimte om voor mezelf een beeld van de toekomst te schetsen. Hoe gaat het eruitzien en wat wordt mijn rol? Jezelf de ruimte geven is wat ik mijn coachees gun; dus waarom niet mezelf? Die ruimte leidde tot een prachtige start van een nieuw project in Sri Lanka, samen met Wilde Ganzen. Het project gaat de directe gevolgen van de huidige crisis verzachten voor de kinderen en gezinnen in en rondom diverse scholen in Batticalao, de regio waar ook de twee MM Pre-schools staan.

Twee stappen vooruit en een stap achteruit
OK. Samen met lokale organisatie BEdS zullen we wel wat obstakels tegenkomen in het concretiseren van het project, dat bestaat uit onderwijs op afstand en psychosociale ondersteuning voor de gezinnen. Twee stappen vooruit en een stap achteruit; het zal allemaal wel voorbijkomen. Toch blijf ik me dan vasthouden aan de levenslessen meegegeven door Ben Tiggelaar en zullen we onszelf steeds de vraag stellen: Hoe kan het wel? Waar zit de ruimte?

Betrapt
Deze manier van denken geeft mij in ieder geval lucht en kracht om een eenmaal ingeslagen weg vol te houden. Als we op een dag weer van virtueel naar persoonlijk gaan, zal ik daarom best weer dezelfde moeite hebben om weer ‘om’ te gaan. De uren in de auto mis ik namelijk helemaal niet! Betrap ik mezelf erop dat er toch een aantal mooie dingen uit voortvloeit.

Kan alvast op het lijstje ‘lessen uit 2020’.

bottom of page