top of page

Niertjesrecept

Edith Schippers gaat niertjes proeven. Oh, lekker dacht ik. Benieuwd of ze de niertjes kent die mijn moeder maakte vroeger, met veel boter in een korstje gebakken. Net als de gebakken kuit en varkenshersenen. Beetje vreemd, ook in de huidige superfood-trend dacht ik - ook beetje cynisch geworden van alle do’s en dont’s in voedselland (al erger ik me groen en geel aan m’n eigen bewondering voor het lijf van Faja).

Ooit heb ik me voorgenomen om geen politiek geladen citaten in mijn blogs op te nemen. Toch blijft deze uitspraak van Ron Fresen door m’n hoofd spoken. Ik weet ook waarom; vandaag zijn mijn nieren geproefd. De smaak valt nog te bezien.

Samen met een collega was ik op bezoek bij een potentiële opdrachtgever die op het punt staat een omvangrijk leiderschapsprogramma in de steigers te zetten. Met of zonder onze nieren dus.

De verkenning is begonnen. Wat de collega en mij betreft kan de formatie beginnen. Al co- creërend maken we er een mooie coalitie van, zo denken wij, helemaal in de tijdgeest van nu.

Het lastige is dat wanneer je overtuigd bent van je eigen recept, je maar nooit weet wat er in de kookpotten van de andere partijen aan het pruttelen is. De één voegt wat extra kruiden toe, de ander wat extra bouillon of wijn. Uiteindelijk heb jij het geheim van de chef in handen en hoop je dat de ander dat geheim graag wilt achterhalen.

Geen idee welk recept onze opdrachtgever vandaag graag wil hebben, daarom geef ik voor nu maar vast mijn recept voor niertjes (schuurt misschien wel beetje aan tegen de superfoodtrend van vandaag, maar er zit gember in en knoflook in!).

VOOR NIERTJES: 300 g niertjes, 400 ml water, 4 e azijn, 3 e olie, 2 uien in halve ringen, 3 e ketjap, 1/4 blok santen, 2 e citroensap, 2 e peterselie, fijn (voor garnering).

VOOR KRUIDEN EN SPECERIJEN: 2 teentjes knoflook. fijn, 2 rode pepers, fijn, 2 cm verse gember, fijn, 3 kruidnagels, 1 t bruine suiker

Geniet ervan en geef me je feedback op dit recept. Over smaak valt namelijk best te twisten!

bottom of page