top of page

Het is moelijk groen doen als je rood staat

Je zou het denken: de economie loopt terug, onze pensioenpotten zijn onzeker, dus vasthouden dat geld!

Ondanks de mogelijke negatieve rente op onze spaarreking. Al ons geld nodig om ’normaal’ te leven dus dat betekent: geen uitgaves voor duurzame activiteiten of groene aanpassingen aan ons huis, en zeker geen geld voor goede doelen.

Hoe komt het dan dat Wilde Ganzen in de afgelopen Corona- periode de meeste donaties ooit ontving?

Tijdens het inspirerend webinar van Wilde Ganzen van vandaag werden argumenten genoemd als ‘tijd voor reflectie/zingeving, bewustwording van maatschappelijke verantwoordelijkheid’.

Wat niet weet wat niet deert

Ik snap dat wel. Hoe vaak heeft de afgelopen weken niet geklonken: 'We zijn gezond; dat is het belangrijkste.'? Dat doet je beseffen dat er wellicht nog andere levensgebieden zijn die ertoe doen. Je hebt de zorg voor je huis, je hypotheek, je kinderen, je loopbaan, misschien wil je zelf ook nog wat. Kortom: ‘Wat beteken ik, of wat wil ik betekenen voor mezelf en mijn omgeving?’ zou zomaar een vraag kunnen zijn die ook bij jou leefde de afgelopen periode.

Regelmatig stel ik deze vraag tijdens workshops. En soms krijg ik de opmerking terug: ‘Wat een luxe- vraagstuk!’ En in Coronatijd ook ‘Wat denk je van hele bevolkingsgroepen zoals in de kampen van Jemen, de oorlogsgebieden in Syrië, de dichtbevolkte steden in Vietnam?’ We horen er nog niet van een Corona-uitbraak, of er wordt niet getest, want ja, andere zorgen.

Niet de vis maar de hengel

En juist daarom is het zo goed dat Wilde Ganzen, in het kader van 'Klein Project Groot Verschil'die handschoen oppakt en projecten ondersteunt die de zelfredzaamheid van lokale noodgebieden in Coronatijd, en ook daarna, bevordert. Wilde Ganzen heeft daarbij als standpunt: we bieden de lokale bevolking geen vis (want die is de volgende dag op) maar een hengel (want daar hebben we het volgend seizoen ook nog profijt van).

Structurele hulp

MM Foundation, met als speerpunt onderwijs als basis van een ontwikkelende samenleving, ondersteunt dit standpunt van harte. Daarom ben ik zo blij met het project dat MM Foundation, in samenwerking met Wilde Ganzen heeft kunnen opzetten om de MM Pre-schools te ondersteunen. Onze lokale partner BEdS is hierdoor in staat om de lokale gemeenschap in Batticaloa Region structurele hulp te bieden.


Soms is het mogelijk om iets negatiefs om te buigen tot iets positiefs, oftewel ‘groen te doen als je rood staat’.

mm-foundation.nl - nieuws
kleinprojectgrootverschil
#BEdS

bottom of page