top of page

Wat wil je dat er staat op je grafsteen?

Die vraag heb je vast een keer gehad in één van die personal development trajecten die je hebt doorlopen. Of de vraag is je gesteld door vrienden na een etentje met vrienden, als je wat filosofisch wilt natafelen. Misschien heb je gewoon jezelf de vraag gesteld.

Er zijn meerdere wegen die leiden naar Rome

Oftewel die leiden naar je Purpose, een hot begrip in het land van persoonlijk leiderschap. Het gedachtegoed Ikigai, de logische niveaus vanuit NLP, het formuleren van je persoonlijke loopbaanmissie; allemaal leiden ze naar het kompas dat jou richting gaat geven in je bestaan.

Het klinkt wat zwaar, maar ik geloof er echt in. Als je je kompas op orde hebt kan je keuzes maken, kan je ja zeggen tegen zaken die bijdragen aan het kompas en weet je waartegen je nee moet zeggen omdat ze niks toevoegen.

Uit eigen ervaring

Jaren geleden doorliep ik de logische niveaus, onder begeleiding van collega Ton Peijnenborg. Ton zei na afloop: “Als het zo diep zit, dan zou ik maar eens starten met 10% van je tijd besteden aan die missie.” Dat ben ik gaan doen. MM Foundation opgestart, Ton als secretaris gevraagd en inmiddels zijn we bezig met het oprichten van het derde onderwijs- initiatief in Sri Lanka.

Uhhh; wat is de urgentie?

“Waarom moet ik dit weten en waarom hier nu zo nodig een blog aan wijden?”, vraag je je wellicht af. Twee redenen die me hiertoe aanzetten:

  • Een recente training Doeltreffend beïnvloeden bij een gedreven consultancy-club. Prachtige mensen die hun kwaliteiten inzetten voor de optimalisering van de zorg in Nederland. Dit doen ze vanuit intrinsieke motivatie. Tegelijkertijd willen ze hun persoonlijk kompas blijven ‘alignen’ met de organisaties waar ze voor werken. Het lopen van logische niveaus helpt hen bij deze kalibratie.

  • Een interview dat ik zag met wijlen Desmond Tutu waarin hij aangaf dat Zuid- Afrika het kompas kwijt is na het overlijden van Nelson Mandela. Op de vraag van de journalist hoe hij wil dat mensen hem, Tutu, herinneren antwoordde hij:

    • That he knew how to laugh (een brede lach)

    • That he knew how to love (z’n hele gestalte straalde het uit)

    • That he knew how to cry (een nederige blik)

Wat je doet, doet ertoe

Ik denk dat we allemaal wel weten wat er op de grafstenen van  Desmond Tutu en Nelson Mandela moet komen. Zoals Desmond zou zeggen: “De zee is gemaakt van druppels; het doet ertoe wat je doet. Al inspireer je maar één iemand anders met je bijdrage.”

In ieder geval heeft hij mij geïnspireerd tot het oprichten van MM Foundation, jaren geleden. Een kleine stichting; sommigen zouden zeggen: “Een druppel op de gloeiende plaat”, maar een kind voelt zich geen druppel op de gloeiende plaat. Een kind wil goed onderwijs, zodat het een bijdrage kan leveren aan de lokale gemeenschap. Daar zet MM Foundation zich voor in.

Als je wilt steunen: http://mm-foundation.nl/

Ter inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=MtObwTI7Vqs

bottom of page