top of page

Wat wil je leren: blaffen of miauwen?

Ik stel voor dat je vanaf nu alle geschreven teksten, elke handtekening die je zet, schrijft met links. Dat wil zeggen; als je tot nu toe schreef met rechts. En om dat linkshandig schrijven zo snel mogelijk onder de knie te krijgen zou ik in de komende dagen elke dag een paar A- viertjes volpennen. Wedden dat je in no- time linkshandig schrijft?

Ontwikkelen in het verlengde van je natuurlijk gedrag.
Natuurlijk niet! Ik zou er m’n geld niet op zetten. Wedden dat je over twee maanden gewoon weer met rechts schrijft? Daar zou ik m’n geld wel op zetten.


Waar ik mijn geld ook wel op zou zetten is dat, als je maar veel en vaak genoeg met rechts en tussen de lijntjes schrijft, je op den duur ook nog wel een kalligrafisch handschrift kan ontwikkelen. Juist omdat deze ontwikkeling ligt in het verlengde van je natuurlijke schrijfhand, rechts dus.

De kracht van herhaling
Oefening baart kunst; dat ook. Dus sporadisch de pen kalligrafisch hanteren zet weinig zoden aan de dijk. Je moet vaak en veel herhalen.
Je kan een kat niet leren blaffen. Zoek dus een ontwikkelrichting die ligt in het verlengde van wat je al kan. Ontwikkel je beetje bij beetje vanuit je comfortzone, naar buiten je comfortzone. En hou vol!

Wil je leren blaffen of leren miauwen?
Een coach kan je helpen ontdekken of je een kat of een hond bent, of het zinvoller is om melodieus te leren miauwen of dreigend te leren blaffen. Ga de boel niet door elkaar gooien en vraag je coach steeds of het al een beetje melodieuzer of dreigende klinkt; wat jij wil.

Het vliegwiel van leren
Ontwikkelen in het verlengde van je natuurlijk gedrag en blijven trainen. Dat brengt het vliegwiel van leren op gang. Dus als je kalligrafisch wilt leren schrijven, begin dan nu met het overschrijven van deze blog met je voorkeurshand en herhaal dat 12 keer.

bottom of page